Vakantie vieren duur? Niet als je je huis verhuurt!

Op vakantie gaan of een weekendje weg is niet goedkoop. Je wilt dingen zien en doen, lekker uiteten en niet te vergeten: je moet ergens slapen! Ondertussen staat jouw huis meestal leeg. En dat is zonde! Want terwijl jij een paar weken elders slaapt, kan jouw huis je (vakantie)geld opleveren! Dat klinkt goed. Maar hoe pak je het aan?

Wanneer kun je jouw huis verhuren?

Woon je in het toeristische centrum van Nederland: Amsterdam? Dan is de kans groot dat je jouw woning makkelijk kunt verhuren. Maar ook als je niet in een grote stad woont, kunnen er huurders zijn die graag in jouw huis willen verblijven. Airbnb heeft veel terrein gewonnen sinds haar opkomst ten opzichte van overnachtingen in hotels in Amsterdam of de bekende bed & breakfast. Het maakt voor de verhuur niet uit of in je een vrijstaande woning woont of een kleine studio. En wil je alleen een kamer verhuren? Ook dat kan.
Wel is het belangrijk dat je je aan de regels van jouw stad, verhuurder of hypotheekverstrekker houdt. Controleer dus altijd even of verhuren is toegestaan.

Hoe verhuur je je huis?

Inmiddels is iedereen direct of indirect wel bekend met Airbnb. Deze organisatie bemiddelt bij de verhuur van jouw woning. Aangezien ze begrijpen dat jij jouw woning in goede staat terug wilt zien, hebben ze een mooi systeem bedacht. Bij Airbnb worden namelijk niet alleen de verhuurde accommodaties beoordeeld, maar ook de huurders. Mocht je je druk maken om wie er in je huis zal zitten, dan kun je een beoogde huurder om referenties vragen. Heeft hij of zij eerder via Airbnb gehuurd? Dan kun je deze referenties direct bekijken. Ook worden huurders door Airbnb altijd geverifieerd, dus je weet altijd wie er in jouw woning zit.

Wat gebeurt er bij schade?

Ook een gast met goede referenties kan (per ongeluk) schade veroorzaken aan jouw woning of bezittingen. Om aanspraak te maken op de waarborg, kun je via de site van Airbnb een verzoek indienen. Is er sprake van een grote schade of kom je er met de huurder niet uit? Of heeft de huurder schade door toedoen van jouw woning? Voor deze gevallen heeft Airbnb verzekeringen afgesloten. Op hun site lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe wordt de betaling geregeld?

Jij regelt de betaling met de huurder. Dit kan bijvoorbeeld via PayPal, maar ook via een bankoverschrijving. De prijs voor de verhuur bepaal je zelf. Hou hierbij rekening met de servicekosten die Airbnb in rekening brengt. Dit is 3% van het reserveringsbedrag.
Vind je het lastig om een goede prijs te bepalen? Kijk dan eens voor welke prijs soortgelijke accommodaties in de buurt worden verhuurd. En let ook op of er tijdens de verhuurperiode bijzondere activiteiten zijn. Wordt tijdens de verhuurperiode de Pride gehouden? De prijzen liggen dan hoger door een grote vraag naar slaapplekken. En ook tijdens weekenden en schoolvakanties kun je meer vragen dan op rustigere momenten. Kom je er niet helemaal uit? Op internet vind je verschillende sites die jou helpen om een verhuurtarief te berekenen.

Hulp nodig? Vind een klusjesman uit Amsterdam!

Om je huis te kunnen verhuren, zullen er vaak nog wat klusjes gedaan moeten worden. De meeste dingen kun je waarschijnlijk zelf, zoals opruimen en het opbergen van persoonlijke spullen. Maar misschien zijn er grotere klussen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Denk aan het ophangen van een keukenkastje of het repareren van de tegels in het toilet. Of misschien is klussen gewoon niet jouw grootste talent. Dan kan het handig zijn om iemand in te huren. Huur een klusjesman uit Amsterdam in en besteedt de tijd die je nu overhoudt aan het plannen van jouw vakantie. En de kosten? Waarschijnlijk verdien je die met de verhuur weer terug. Of je kunt de tijd die je bespaart besteden aan jouw talent en dan verdien je het op deze manier meteen weer terug. Want die klus waar jij drie uur mee bezig bent, kan een klusjesman binnen een uur klaren.

Je eerste gast, en nu?

Het is zover! De eerste gast heeft geboekt. En nu? Hoe zorg je ervoor dat alles op rolletjes verloopt? Regel je alles zelf of schakel je hulp in? Zeker als je zelf ook op vakantie gaat, kan het inschakelen van hulp prettig zijn. Dan hoef jij niet meer na te denken over de sleutels, het schoonmaken en het zorgen voor schoon beddengoed en handdoeken. Je kunt dit natuurlijk overlaten aan een bekende, maar er zijn ook veel bedrijven die deze service aanbieden. Een groot voordeel: ze kunnen er ook voor zorgen dat je huis na de verhuur weer wordt schoongemaakt. Zo kom je na je vakantie dus uitgerust en in een schoon huis terecht. En dan heb je er ook nog geld aan verdiend! Wat wil je nog meer?

1 gedachte over “Vakantie vieren duur? Niet als je je huis verhuurt!”

Plaats een reactie