Veilig op pad tijdens de skivakantie

Helm, skibril, handschoenen en ski-jas gepakt? Dan bent u bijna klaar om te vertrekken en staat hopelijk weer een fantastische wintersportvakantie voor de deur. Maar voordat u daadwerkelijk op de lange latten kunt gaan staan dient u natuurlijk wel veilig op plaats van bestemming aan te komen. Een paar goede sneeuwkettingen is dan ook geen overbodige luxe.

Wet & Regelgeving

Het verschilt per land wat de exacte wet en regelgeving betreffende het gebruik van sneeuwkettingen is. Voor zowel Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk als Zwitserland geldt dat sneeuwkettingen op bepaalde wegen verplicht zijn zodra de omstandigheden hier om vragen. In de praktijk betekent dit, dat middels een blauw bord langs de weg wordt aangeven dat vanaf daar sneeuwkettingen verplicht zijn. U dient dus altijd goed passende sneeuwkettingen bij u te hebben omdat het verplicht kan worden dat u deze gaat gebruiken als de omstandigheden daar om vragen.

Welke sneeuwketting is geschikt?

Er zijn drie factoren die bepalen welke sneeuwketting geschikt is voor uw auto. Dit zijn: de breedte van de band, de hoogte / breedteverhouding van de band en de inchmaat / velgdiameter. Deze drie maten staan altijd in deze volgorde op de zijkant van uw autoband, bijvoorbeeld 205 / 55 R16.
Daarnaast zijn specifieke afwijkingen zoals een krappe wielkast, veel vermogen of zware auto van invloed op de geschiktheid van een sneeuwketting voor uw auto.

Hoeveel heb ik er nodig?

auto met sneeuwkettingenSneeuwkettingen worden per twee stuks geleverd. De kettingen dienen te worden gemonteerd op de aangedreven as. Bij de meeste auto’s betreft dit de voorwielen. Bij sommige auto’s worden echter de achterwielen of alle vier de wielen aangedreven. In dat geval is het belangrijk in de gebruiksaanwijzing te lezen op welke wielen de kettingen gemonteerd dienen te worden.

Waarom is er zoveel prijsverschil?

Er zijn veel verschillende sneeuwkettingen te krijgen. De verschillen lijken vaak klein, maar kunnen van grote invloed zijn op de geschiktheid voor uw auto. Zo passen goedkopere sneeuwkettingen vaak niet in de krappe wielkasten van modernere auto’s en kost het meer tijd en moeite om een goedkope sneeuwketting om de band te leggen. Daarnaast beschadigen duurdere sneeuwkettingen de velgen van de auto over het algemeen minder snel dan de goedkopere varianten.

Waar zijn ze te koop?

In de meeste gevallen zult u bij uw autodealer een paar geschikte sneeuwkettingen voor uw auto kunnen bestellen. Een ander goed alternatief is om uw sneeuwkettingen online te bestellen. www.sneeuwkettingenstore.com heeft een handige tool waar u uw bandenmaat in kunt voeren en daarna te zien krijgt welke kettingen voor uw auto geschikt zijn.

Plaats een reactie