Vliegen met je huisdier, hier moet je op letten

Op vakantie gaan met je huisdier is altijd net een beetje extra spannender dan gewoon op reis vertrekken. Dit geldt niet in het minst voor het moment waarop je een vliegreis hebt geboekt. Wil jij ook graag met het vliegtuig op vakantie, maar wil je, je trouwe huisdier niet thuis laten? Dan zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben ze op deze pagina alvast even voor je op een rijtje gezet.

Vanaf welke leeftijd mag je huisdier mee met het vliegtuig?

Een eerste punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot de leeftijd van je huisdier. In principe geldt dat een pup ten minste 8 weken oud moet zijn om mee te kunnen aan boord van een vliegtuig. Let wel, dit is een minimum, maar geen absolute regel. Er zijn dan ook menig aantal luchtvaartmaatschappijen op de markt terug te vinden welke honden pas toelaten vanaf de leeftijd van 3 maanden. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om grondig de geldende voorwaarden van de gekozen airline te controleren.

Hou rekening met de gezondheid van je huisdier

Mensen die zich niet goed voelen houden er niet van om te vliegen, logisch, maar dat geldt ook voor huisdieren. Reizen is sowieso, zeker voor huisdieren een erg stressvolle ervaring. Voelen ze zich niet goed, is je huisdier zwanger of heeft hij of zij reeds een respectabele leeftijd bereikt? In al deze gevallen is het eigenlijk af te raden om je huisdier mee te nemen op het vliegtuig. Controleer ook steeds grondig het paspoort van je huisdier en zorg dat ze in regel is met alle vereiste inentingen of vaccinaties. Let op, hou er bovendien eveneens rekening mee dat vliegen met je huisdier enkel en alleen is toegestaan wanneer deze is gechipt.

Mag je huisdier bij je zitten in de cabine of niet?

Veel mensen gaan er nog steeds zomaar vanuit dat hun huisdier altijd bij hun kan zitten in de cabine. Dat is niet juist. In eerste instantie dient je huisdier bijvoorbeeld in een officiële reistas te zitten. Deze dient te passen onder de stoel welke zich voor de jouwe bevindt. Gedurende de vlucht is het doorgaans niet toegestaan om deze reistas te openen. Dat is nog niet alles. Daarnaast dient er ook rekening te worden gehouden met het maximaal toegestane gewicht van je huisdier en zijn ook de afmetingen doorgaans beperkt. Welke regels er hiervoor precies worden gehanteerd is in de praktijk sterk afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Let op! Het meenemen van een huisdier in een reistas kan betekenen dat je geen andere handbagage meer mee mag nemen. Vaak is deze wel nog extra bij te boeken.

Mag je huisdier niet mee in de cabine? In dat geval worden jullie voor de vlucht dus van elkaar gescheiden. Belangrijk om rekening mee te houden is dan dat je huisdier zich in een kennel dient te bevinden welke voldoet aan de wettelijke eisen van de zogenaamde IATA, de ‘International Air Transport Association’. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke kennis aan deze eisen voldoen en welke niet? Dan is het altijd de moeite waard om daarvoor specialistisch advies in te winnen bij bijvoorbeeld een dierenwinkel.

Hoeveel bedragen de kosten voor het meenemen van je huisdier?

Voor het meenemen van je huisdier in het vliegtuig dient uiteraard geen volwaardig vliegticket te worden betaald. Dit gezegd zijnde is dit natuurlijk ook niet helemaal gratis. Opvallend is dat het meenemen van een huisdier in de cabine doorgaans veel voordeliger is dan wanneer ze in het ruim dient mee te reizen. De prijzen voor een huisdier in de cabine variëren dan ook tussen gemiddeld 50 & 150 euro. Gaat je huisdier in het ruim van het vliegtuig meereizen? Dan kunnen de kosten uiteenlopend zijn van 50 tot zomaar even 500 euro. Ook voor wat de kosten betreft geldt dat je altijd goed de geldende voorwaarden dient te controleren.

Hou rekening met de bestemming van je keuze!

Vliegen met een huisdier betekent in de praktijk ook altijd dat je goed rekening dient te houden met de bestemming waar je heen vliegt. Lang niet alle landen zien reizigers met huisdieren namelijk even graag komen, in tegendeel. Zo gelden er (extra) strenge voorwaarden voor reizen met huisdieren in de volgende landen:

• Het Verenigd Koninkrijk;
• De Verenigde Arabische Emiraten,
• Schotland;
• Ierland;
• Australië,
• Hawaï;

In bepaalde landen geldt bovendien dat alle dieren bij aankomst gedurende enige tijd in quarantaine worden geplaatst. Tijdens deze tijd wordt er dan gecontroleerd of de dieren gezond zijn en bijvoorbeeld niet lijden aan overdraagbare aandoeningen. Ook dit is iets waar je ongetwijfeld rekening mee zal willen houden wanneer je met je huisdier op vliegvakantie gaat.

Plaats een reactie