Waarom Litouwen op je bucketlist moet staan

Litouwen is de meest zuidelijke van de Baltische staten. Niet veel reizigers bezoeken dit land, maar het zit vol met verborgen schatten die zeker een bezoekje waard zijn. Zelf ben ik vanuit Warschau naar dit prachtige land gevlogen voor net iets minder dan 30 euro en ik kan met zekerheid zeggen dat het de beste investering van de hele reis is geweest. Maar wat maakt dit land nou zo bijzonder?

Vilnius

De kans is groot dat je nog nooit van deze stad hebt gehoord, maar als hoofdstad van Litouwen is Vilnius de grootste en belangrijkste stad van het hele land. Niet alleen is het de grootste en belangrijkste stad, de stad is ook nog eens buitengewoon mooi. De hele binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en het is goed te zien waarom; het is een doolhof van kleine straatjes met meer dan 40 kerken in de barokstijl. Zelf vind ik deze stad werkelijk waar magisch.

De geschiedenis van Vilnius

Museum in LitouwenLitouwen is een land vol geschiedenis en dat is goed te merken als je er bent. Loop eens door de smalle straatjes en probeer je in te denken hoe het leven hier vroeger is geweest. Tot mijn verbazing was het helemaal niet lastig om me dit voor te stellen; het land straalt een stukje geschiedenis uit die niet te negeren valt. Kerk in VilniusDenk bijvoorbeeld aan de Baltische Keten; deze vredige politieke demonstratie die plaatsvond op 23 augustus 1989 begon hier bij de Gediminastoren in Vilnius. Ongeveer 2 miljoen mensen  gingen hand aan hand staan van Vilnius naar Tallinn en vormden zo een menselijke keten van 675 kilometer. Deze keten stond symbool voor hun wens voor onafhankelijkheid van de Sovjet Unie. Niet lang hierna werden de Baltische staten dan ook onafhankelijke landen.

Republiek Užupis

Kunstwerken in UžupisDit is mijn favoriete plek in heel Litouwen. Het is een zelfverklaarde onafhankelijke staat in Vilnius. Het is een bijzonder land opgericht door artistieke mensen. Het heeft alles wat elk ander land heeft, maar net een tikkeltje anders. Užupis’ parlement is de bar (ook wel het BARlement genoemd) en haar valuta is biermuntjes. Het land is een thuishaven voor Vilnius’ kunstenaars en bohemien. Men viert hier jaarlijks de onafhankelijkheid op 1 april en de grondwet staat vol met rare wetten zoals ‘een kat is niet verplicht om van zijn baasje te houden, maar hij moet hem wel helpen in moeilijke tijden’ en ‘iedereen heeft het recht om niets te begrijpen’. Hier zijnde, waande ik me in een soort droom: wat is dit een bijzondere, mooie, maar ook grappige plek om te ontdekken.

De inwoners van Vilnius

Standbeeld in VilniusVanaf het moment dat mijn vliegtuig landde op het internationale vliegveld van Vilnius, merkte ik hoe aardig de mensen in Litouwen zijn. Het maakte niet uit of ik iets vroeg aan de hostelmedewerkers, aan mensen in de supermarkt of zelfs aan willekeurig mensen op straat, ze waren altijd vriendelijk en behulpzaam. Ik vond het dan ook heel leuk om de cultuur te ontdekken door met de lokale bevolking te praten. Velen vertelden enthousiast over hun land en beantwoordden al mijn vragen. Een kleine tip: fluit niet in Litouwen, want er wordt geloofd dat dat duivelse geesten oproept.

Het stadje Trakai

Kasteel in het meer bij TrakaiDit stadje is een sprookjesachtige plek. Het staat vol met allerlei kleine houten huisjes, maar het absolute hoogtepunt hier is het kasteel op het eiland. De stad ligt op een schiereiland in het Galvė-meer en een brug verbindt de stad dan met het eiland waar het kasteel zich op bevindt. Ik kon deze kans niet laten liggen. Ik kocht een treinkaartje naar Trakai voor minder dan een euro en dit bleek een hele goede keuze te zijn. Mijn mond viel open toen ik het kasteel zag. De natuur rondom nodigde me uit dus ik besloot een boottocht op het meer te maken. Voor slechts 3 euro werd ik in 45 minuten het hele meer overgevaren. Ik sloot de dag af met een cappuccino en een overheerlijk Trakai pasteitje, een populaire, lokale specialiteit.

Plaats een reactie