Wat is er allemaal te doen in en rond Alanya?

Een dag voor vertrek naar Turkije boekten we deze reis vorig jaar. De weersvooruitzichten in Nederland lijken regenachtig en wij wilden toch nog wel even een weekje nagenieten van de zomer. We vonden voor € 159,- een leuk tripje naar een hotelletje in de buurt van Alanya via vakantiediscounter. We hebben daar vaker geboekt en ze zijn vaak echt de goedkoopste. En we racen weer naar de zolder op zoek naar de koffers.

De heenreis naar Alanya

De vlucht was helemaal perfect, een nieuw toestel, gezellige bediening, vriendelijke stewardessen, geen vertragingen, helemaal top! De heenreis verloopt verder voorspoedig, maar van Eindhoven naar dat hotel, een kilometer of 14 oostelijk van Alanya, duurt toch wel 12 uur. Vooral de bustrip van Antalya naar Alanya neemt minstens 3 uur in beslag. In het hotel werden we gelukkig zeer hartelijk ontvangen. We kregen een prachtige kamer met een palmboom voor het balkon en uitzicht op een kerkhof. Maar de kok sprong direct uit de veren en bereidde nog om elf uur ‘s avonds een heerlijke maaltijd voor ons. We voelden ons direct thuis.

Het weer

Vuurtoren AlanyaHet weer was fantastisch de volgende ochtend: zon, heerlijk, en de vooruitzichten zijn meer dan geweldig, temperaturen tussen de 25 en 28 graden, geen wolkje aan de lucht! Op zondag gingen we via een tunneltje naar het strand. De stranden zijn daar meer stenen en kiezels, maar er stond al een vriendelijke barman ons op te wachten. Er waren gratis ligbedden, een blauwe zee, het is bladstil, een voorzichtige branding, kan je vakantie beter beginnen? ‘s Middags maakten we kennis met de reisleider. De verhalen zijn bekend natuurlijk, je kunt bij hem een excursie boeken, hij wijst je op de gevaren van de slimme, Turkse jongens met hun wisseltrucs, adviseert om toch vooral geen auto’s en of scooters te huren in verband met de eventuele risico’s.

Zelf je excursies regelen

Maar recht tegenover het hotel zit de lokale verhuurder van al dat fraais en wij besloten dus direct voor de eerste drie dagen een scooter te huren. Kosten € 15 per dag. Hij verhuurt ook jeeps voor € 25 per dag, maar het weer is zo fantastisch, dat wij niet zoals in Nederland in een autootje willen rijden. De haren moeten eens lekker in de wind. Het zijn 100 cc scootertjes en die dingen lopen dus snel. Niemand rijdt hier met een helm, dus ook wij laten die toch al kapotte petten maar in de opbergruimte onder het zadel.

Het centrum en de haven van Alanya

Alanya havenIn Alanya rijden we door het centrum met alle winkeltjes. Direct daarna gaan we naar de haven. We willen de prachtige kleine, blauw-witte vissersbootjes zien. Direct ontmoeten we schippers die ons voor enkele euro’s een tochtje rond de beroemde rots aanbieden. We gaan met iemand mee, voor € 5 een uurtje de zee op. Hij laat ons de bekende holen in die rots zien. Vanaf waterniveau kun je hier binnendoor helemaal naar die ruïne boven op de rots klauteren en daar kun je er dwars doorheen en kom je netjes aan de andere kant uit, waar je dan met een sprong van zo’n 10 meter weer in het water van de Middellandse Zee belandt. ‘s Middags racen we nog even naar het bekende Kleopatra strand, een zandstrand, als je zo ver mogelijk westelijk op dit strand bivakkeert. Kom je dichterbij Alanya dan verandert ook hier dit strand weer in kiezels.

Tochtje door de omgeving

Uitzicht over AlanyaEcht rust hadden we niet op maandag. Na een uurtje zonnen maken we een tochtje door het achterland. We rijden langs bananenplantages en vinden allerlei boomgaarden  terwijl we regelmatig opgeschrikt worden door het gezang uit de luidsprekers van de moskeeën. In deze week is het nog Ramadan. Door de moslims wordt overdag niet gegeten, gedronken en gerookt. We hebben een plattegrond gekocht en gaan dinsdag op zoek naar de vele picknickrestaurantjes langs de rivier: DIM CAYI. Het is een kronkelend riviertje in een smal dal. Om de paar honderd meter is  een restaurantje langs de oevers gebouwd. In de rivier drijven vlotten waarop je kunt genieten van thee en er zijn verschillende soorten bruggetjes gebouwd om de overkant van dit traag stromende watertje te bereiken, heel idyllisch en romantisch. We merken dat het naseizoen is, het is overal rustig. In de rivier zwemmen forellen die door de uitbaters worden gevangen.

Nog even shoppen

‘s Middags gaan we shoppen in Alanya. Veel kleding wordt goedkoop aangeboden. Spijkerbroeken vanaf €10 en shirtjes, 5 halen en voor 3 betalen! Naseizoenprijsjes? Toch wordt één verkoper wel een beetje nijdig, als we niet een leren jasje bij hem kopen. Hij had nog wel zo zijn best gedaan.

Niet alles blijkt goedkoop

In het hotel bestelden we Baccardi-cola. Oeps, € 5! Dat tikt dus aan als je al een tijdje gezellig zit. Van een stel uit Dresden leerden we dat je beter Wodka-cola kan bestellen want dat is slechts € 3. ‘s Avonds vinden we een gezellig terrasje met uitzicht op zee. We willen foto’s maken van de zonsondergang. Je kunt hier aan het strand echt de geweldig zien hoe de zon in de zee zakt. Maar voor dit unieke uitzicht moet betaald worden. Vier drankjes kostten hier € 24,-! We zitten dan ook alleen op dit terras. We zijn er niet weer geweest, dit was net iets té prijzig.

De rots bij Alanya

Rots van AlanyaOp woensdagochtend rijden we de hoge rots bij Alanya op. Het valt niet mee er te komen. Er is een internationale triatlon en alle wegen rondom het centrum zijn afgezet. Met ons snelle scootertje vinden we toch een sluipweg en belanden we op een prachtig punt op deze rots, vanwaar we een schitterend uitzicht over de haven hebben. De ober is zeer vriendelijk en vandaag zijn prijsjes weer redelijk. Hij heeft er bovendien een grote telescoop staan. Hiermee haal je alles 1400 keer dichterbij! Vanaf grote afstand kunnen we opeens allerlei details waarnemen van fanatieke sporters. Met zijn kijkertje wijst hij ons ook fijntjes op de vele nieuwbouwprojecten in de omgeving. Veel buitenlanders kopen momenteel appartementen in Turkije. Vanaf € 50.000 tot € 70.000 is er volop keuze. ‘s Middags belanden we opnieuw op het Kleopatra strand, heerlijk, een beetje zonnen, zwemmen, snorkelen en langs het strand sjouwen. We vinden in een zijstraatje van een achterafstraatje een klein Turks restaurantje. We bestellen een klein Turks pizzaatje en een slappe hap broodje kebab en twee blikjes cola.

Betalen met Euro’s in Alanya?

Intussen blijkt dat je in Alanya geen Turkse Lira’s nodig hebt. Overal kun je betalen met Euro’s. Wel moet je opletten welke koers ze toepassen. Op donderdag hebben we  een excursie naar Manavgat gemaakt, een stadje 60 km westelijk van Alanya. Het belooft een prachtige trip te worden: wandelen over de plaatselijk markt, een boottochtje maken en een bezoek aan de waterval en alles All Inclusive! Gelukkig doet Murat, de reisleider, vreselijk zijn best! Hij geeft info over de omgeving en op rustige momenten vertelt hij moppen. Verder heeft deze excursie niet veel om handen. De boottocht is kort. We worden op een strandje gedumpt, waar we kunnen wachten terwijl de koks de middaglunch voorbereiden. Nou, dat was dus niet te eten. De drank is gratis en onbeperkt. Het schip is afgeladen en veel toeristen proberen nu de kosten terug te verdienen door zoveel mogelijk gratis consumpties af te halen.

De laatste dag

Alanya bij nachtVrijdag, de laatste dag eigenlijk al weer. Een weekje vliegt voorbij. We gaan opnieuw met ons scootertje naar het strand van Kleopatra, het mooiste strand van Alanya. Maar halverwege besluiten we eerst een vroeg bakkie te halen in de pittoreske haven van Alanya. Terwijl we foto’s maken van de kleine vissersschepen, raken we in gesprek met een opaatje. Hij blijkt de eigenaar te zijn van vier kleine vissersbootjes. Bovendien heeft hij nog twee grote boten in de haven, waarmee zijn zoons rondtochten maken met toeristen. Als we willen, mogen we wel meevaren, de netten uitzetten in de Middellandse Zee. We varen met één van zijn zoons mee. Hij verdient met deze visserij zo ongeveer € 75 tot € 100 per dag. Het wordt een prachtige tocht. En de laatste dag wordt dus weer een reisdag, lekker ‘s nachts om twee uur uit je bed, want om half drie staat de bus al voor. Opnieuw een reisdag van 12 uur. Zaterdagmiddag zijn we weer thuis, moe, maar voldaan. Een heerlijk weekje relaxen. Alanya, een prachtig stadje om even na te zomeren!

Plaats een reactie