Wat te doen als je ziek wordt tijdens je vakantie?

Op vakantie gaan is leuk, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens je vakantie ziek wordt. Wat moet je dan doen en waar moet je op letten? Hieronder volgen een aantal praktische tips voor het geval je ziek wordt tijdens je vakantie.

Ga naar de lokale arts

Eigenlijk niet anders dan in Nederland ga je meestal eerst naar de huisarts. In sommige landen is het handig om vooraf aan te geven dat je een toerist bent, er kan dan een tolk aanwezig moeten zijn bij de huisarts om je klachten te vertalen. Deze arts zal dan beslissen wat de beste actie is om te ondernemen. Soms wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis, ook daar kan het handig zijn als er een tolk bij aanwezig is. Is er iets ernstigers aan de hand waarvoor je in Nederland 112 zou bellen? Bel dan in het buitenland ook 112, in bijna alle landen ter wereld wordt 112 doorverbonden naar de hulpdiensten centrale. Leg uit wat er aan de hand is en waar je bent, zodat de juiste hulpdiensten je kunnen helpen.

Wat als het echt ernstig is?

Eerste hulp in het buitenlandMocht je echt ernstige klachten hebben, overleg dan met de arts of het mogelijk is om naar huis te vliegen en hier medische hulp te krijgen. Het is vaak handig om meteen al je reisverzekering en zorgverzekering te bellen om te bepalen wat er moet gebeuren. Let wel op dat je slechts bij één van deze verzekeringen je declaratie neerlegt, anders kan dit een flinke papierwinkel worden om dit recht te breien. Is het niet mogelijk om op eigen kracht terug naar Nederland te vliegen? Dan kun je vaak gebruik maken van medische repatriëring. Dit wil zeggen dat je onder speciale zorg terug naar Nederland kunt reizen. Dit kan op verschillende manieren, de medische professional die hierbij ondersteunt zal kijken wat er mogelijk is en voor een plan van aanpak zorgen. Hierdoor wordt je als patiënt en als familielid ontzorgd in een lastige tijd.

Wat te doen bij overlijden?

Je hoopt natuurlijk op een fijne vakantie, maar het kan zomaar gebeuren dat er tijdens een vakantie iemand komt te overlijden. Zorg er ook dan voor dat je zo snel mogelijk iemand inschakelt met een medische achtergrond. Dit helpt bij alle zaken die geregeld dienen te worden bij overlijden in het buitenland. Vaak moet er een akte opgemaakt worden van overlijden en moet er vervoer geregeld worden naar het thuisland. Ook zal de uitvaart geregeld moeten worden, soms vanaf het vakantieadres. Stel de overleden persoon komt uit Nijmegen, dan zal de uitvaart in Nijmegen gehouden worden en niet op het vakantieadres. Gelukkig komt dit maar zelden voor en is hier tegenwoordig voldoende voor geregeld. Neem ook altijd contact op met de uitvaartverzekering in geval van overlijden op vakantie. Zij kunnen veel werk uit handen nemen.

Uiteraard hopen we dat iedereen een fijne vakantie heeft zonder bovenstaande tips nodig te hebben. Mocht het echter wel nodig zijn dan ben je in ieder geval goed voorbereid.

Plaats een reactie