Alles wat je moet weten over Oeganda

Geografische gegevens

Het VictoriameerOeganda ligt in Oost-Afrika, midden op de evenaar. Het land wordt geheel ingesloten door Soedan in het noorden, Kenia in het oosten, de Democratische Republiek Kongo (Zaïre) in het westen en Rwanda en Tanzania in het zuiden. De grens met Kenia en Tanzania loopt gedeeltelijk door het Victoriameer. Het Victoriameer is één van de grootste zoetwatermeren ter wereld (ca. 68.000 m²). Het meer – en hiermee de bron van de Nijl – werd in 1858 ‘ontdekt’ door de Britse avonturier John Hanning Speke. De totale oppervlakte van Oeganda is 236.040 km². Hiermee is het land ongeveer 7 keer zo goot als Nederland. Al is het land over het algemeen vlak, de gemiddelde hoogte ligt rond de 1.000 meter. Het hoogste punt is de Mount Stanley met 5.110 meter. De hoofdstad Kampala is gebouwd op tien heuvels. De naam is afgeleid van de Kigandese woorden “kasozi k’empala”, dat “de heuvel der antilopen” betekent.

Geschiedenis van Oeganda

Militaire politie in OegandaIn de 18e eeuw woonde er twee etnische groepen in Oeganda; de Bantu in het zuiden en de Nilotische volkeren in het noorden. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het land onder Brits bewind. Door de Britten werden er veel Aziaten naar Oeganda gehaald, onder andere voor de aanleg van het spoorwegennet. Op 9 oktober 1962 werd Oeganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. De eerste regering van het onafhankelijke Oeganda werd geleid door president Mutesa, maar in werkelijkheid had de premier Milton Obote het voor het zeggen. In 1966 nam Obote met behulp van het leger de macht over en benoemde zichzelf tot president. Protesten en geweld in Buganda werden door het leger, onder leiding van generaal Idi Amin, met harde hand onderdrukt. In 1971 volgde een nieuwe militaire coup, nu door Amin. Hij dankte zijn populariteit aan de massale deportatie van Aziaten uit het land, maar al snel werd duidelijk dat hij een wrede dictator was. Door interventie van Tanzania, moest Amin het veld ruimen.

Bij verkiezingen in 1980 kwam Obote opnieuw aan de macht. Ook deze keer brak er veel onrust uit en waren onschuldige burgers het slachtoffer. Eén miljoen van de zestien miljoen Oegandezen werden in deze periode vermoord en veel mensen sloegen op de vlucht. Uiteindelijk kon Obote in 1985 afgezet worden en werd Museveni de nieuwe president. Hij vervult deze positie op moment van schrijven nog steeds.

Het klimaat in Oeganda

Dankzij haar ligging op de evenaar heeft Oeganda een tropisch klimaat. Naast de vele regen die er valt, zijn er droge periodes van december tot en met februari en van juni tot en met augustus. In het noordoosten van Oeganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar, terwijl aan het Victoria meer meer dan 2100 mm per jaar valt. De temperatuur blijft het hele jaar constant en schommelt tussen de 20 en 27 graden.

Flora & Fauna

Vogels op boten in OegandaOeganda is één van de rijkste landen in Afrika wat vogels betreft. Met een grote diversiteit aan moerasgebied, savanne en bossen, kent het land 1005 verschillende vogelsoorten (waarvan 150 inheems). Daarnaast telt Oeganda ongeveer 350 verschillende diersoorten, waarvan circa 125 tot de grotere soorten behoren zoals de antilopen en primaten. Daarnaast zijn er 100 verschillende soorten vleermuizen, evenveel verschillende soorten knaagdieren en enkele honderden soorten hagedissen en slangen. Hoewel tijdens het Amin-tijdperk het leger oefeningen hield met olifanten en giraffen als bewegende doelen en er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt, zijn er nog evenveel olifanten in Oeganda te zien als in Kenia. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden en de zeldzame gorillafamilies leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Olifanten, nijlpaarden en leeuwen komen soms tot aan de voordeur van de safarilodges. Zowel in als buiten de wildparken zijn er buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, gazelles en bushbocks. Ten slotte zijn er ook neushoorns, panters en verschillende apensoorten te zien.

Zo’n 12% van de gehele oppervlakte van Oeganda bestaat uit nationale parken en bossen. In totaal zijn er tien nationale parken te tellen, waarvan zes bebost, vier savanne parken, en elf wildparken. Het verschil tussen een nationaal park en wildpark is niet erg groot. Over het algemeen is een nationaal park beter bereikbaar, begaanbaar en beter onderhouden. Een wildpark wordt meer aan de natuur overgelaten. De gezamenlijk oppervlakte van de wildparken in Oeganda bedraagt zo’n 11.000 km², circa 5% van de totale oppervlakte van het land.

Nationale parken

Oeganda beschikt over prachtige nationale parken. Alles over deze parken lees je in ons artikel over de nationale parken in Oeganda.

Bevolking

  • Boten aan het Victoriameer in OegandaInwoners (2016) : 41.490.000
  • Bevolkingsdichtheid : 152 inwoners per km² (Nederland: 409)
  • Levensverwachting : mannen 53,1 jaar vrouwen 55,86 jaar
  • Van alle inwoners boven de vijftien jaar kan 62% lezen en schrijven.

Oeganda telt elf verschillende inheemse bevolkingsgroepen. Hiervan vormen de Baganda de grootste groep, gevolgd door de Karamojong en Basogo. Daarnaast zijn er nog gemengde groepen en niet-Afrikaanse inwoners. De Pygmeeën wonen vooral in de bossen in het westen van het land.

Religie

De meest voorkomende godsdienst in Oeganda is het Christendom (66%). De helft van hen behoort tot de Rooms-katholieke kerk, de andere helft is protestants. Circa 16% van de Oegandezen is moslim en de overige 18% hangt een inheemse godsdienst aan.

Taal

Door de Engelse overheersing tot 1962 is Engels de officiële taal van Oeganda, ondanks het feit dat enkel de inwoners van stedelijke gebieden deze taal machtig zijn. Andere talen die veel voorkomen zijn Luganda, Kiswahili, Swahili en nog circa 27 andere inheemse talen. Luganda is het dialect van de Baganda en wordt voornamelijk in het zuiden gesproken. Swahili wordt met name in het leger gesproken, maar door de lokale bevolking nauwelijks, in tegenstelling tot Kenia en Tanzania. De meeste mensen die in de toeristische industrie werken spreken ook een aardig woordje Engels.

Gebruiken in Oeganda

Longhorn runderenHet schudden van handen is in Oeganda een gebruikelijk gebaar, zowel voor mannen als vrouwen. Het is toepasselijk om handen te schudden wanneer je wordt voorgesteld aan iemand, wanneer je iemand thuis bezoekt of als je iemand voor een tijdje niet hebt gezien. Omhelzen is eveneens gebruikelijk voor zowel mannen als vrouwen. Je omhelst een vriend wanneer je hem al een tijdje niet hebt gezien. Kussen in openbaar is echter niet gebruikelijk en wordt fronsend bekeken.

In Uganda is men over het algemeen tegen roken en ook is het voor een vrouw erg ongebruikelijk om te roken, al helemaal in het openbaar. In Kampala merk je dit niet zo maar als je verder naar het westen gaat kan je zelfs uitgescholden worden of beginnen mensen je te vertellen hoe ongezond het is, niet altijd op een vriendelijke manier.

Het nationale gerecht van Oeganda is matoke (groene banaan). Het zou één van de oudste gerechten ter wereld zijn, want de legende luidt dat matoke door Kintu, de eerste man op aarde, werd geïntroduceerd. Verder wordt er veel kip gegeten, vis (nijlbaars en tilapia) en af en toe een steak van een longhorn.

Nog meer weten over Oeganda?

Lees dan ons artikel met handige tips en leuke weetjes.

Zelf een reis naar Oeganda maken?

Wij hebben onze reis naar Oeganda geboekt bij Kras reizen. Dit is een van weinige aanbieders van reizen naar Oeganda in Nederland. Wil je weten wat voor reizen jij kunt boeken? Kijk dan op de website van Kras reizen.

Plaats een reactie