De ultieme muzikale bedevaart voor 90’s-fans: Seattle!

Seattle was in de jaren ’90 het epicentrum van de rockmuziek. Jimi Hendrix is hier geboren in 1942, maar pas in het laatste decennium van de vorige eeuw werd de stad bekend door haar beroemde rock-scene, die van muziekjournalisten het etiket grunge kreeg. Bands als Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains en Soundgarden kwamen hier bij elkaar en nog steeds zie je overal in de stad de sporen daarvan.

Subpop Airport Store op Sea-Tac Airport

Koffers gepakt, tickets geboekt, visum geregeld, paspoort gecheckt, doorlopende reisverzekering in orde? Hallo Amerika! Op Sea-Tac Airport loop je vrijwel direct tegen de Subpop-winkel aan. Subpop was het label waarop de eerste albums van Nirvana en Soundgarden uitkwamen en nog steeds brengt het nieuwe muziek voort. Ondertussen hoor je de stem van Mudhoney-zanger Mark Arm door de luchthaven schallen: ‘Welkom in Seattle, mijn naam is Mark Arm, let u op zakkenrollers…’. Je zit er meteen helemaal in! In de Subpop Airport Store vergaap je je aan de vele t-shirts, platen en cd’s en andere souvenirs. Het is moeilijk om je kooplust hier in bedwang te houden, en dan ben je nog niet eens in de stad.

Kurt Cobain Memorial en Aberdeen

De in 1994 uit het leven gestapte Nirvana-frontman Kurt Cobain werd tegen wil en dank vaandeldrager van de grunge. De roem en het succes konden hem eigenlijk gestolen worden, maar zijn kortstondige leven heeft mythische proporties aangenomen. Kurt Cobain Memorial is een gratis toegankelijk park vlakbij het huis waar hij woonde. Je vindt er overal verwijzingen naar de muziek, ook al is het geen officiële bezienswaardigheid. In zijn geboorteplaats Aberdeen, waar je langs de afrit toepasselijk verwelkomd wordt met het bord ‘Welcome to Aberdeen – come as you are’, is de brug te vinden waaronder de van huis weggelopen Cobain sliep en songs als Something in the way schreef.

EMP Music Museum

Direct naast de beroemde Space Needle middenin het centrum vind je het EMP Music Museum, dat geheel gewijd is aan de muziekgeschiedenis van de stad. Van Jimi Hendrix tot Heart, van Mookie Blaylock (zo heette Pearl Jam aanvankelijk) tot Screaming Trees, je wordt hier overweldigd door alle bijzondere relicten uit de gouden tijd. Hier werd overigens onlangs een hele tribute aan de band Alice In Chains georganiseerd, het schitterend vormgegeven gebouw fungeert namelijk tevens als concertzaal. Zo’n beetje alles wat muziek maakte in Seattle betoonde eer aan de band door haar nummers (veelal vanuit huis vanwege corona) te vertolken. Dit tweeënhalf uur durende initiatief van MoPOP staat in zijn geheel op YouTube. Kijk deze om alvast in de stemming te komen voor een muzikale reis die onvergetelijk wordt!

Plaats een reactie