Sla deze twee steden niet over tijdens je reis door Toscane

Toscane: glooiende groene en gele heuvels, cipressen, slingerweggetjes – dat is allemaal bekend. Wat je misschien niet weet, is dat veel plaatsen op toerismegebied nog vrijwel onontgonnen gebied zijn. Steden en stadjes die nog niet plat zijn gelopen en waar niet elke winkel zich op vakantiegangers richt.

Betaalbaar vakantie vieren

Wat ook zo fijn is aan Toscane: het leven is er niet zo heel duur en de trip ernaartoe goed betaalbaar. Zeker in de tussenseizoenen vliegen allerlei prijsknallers op Pisa en sinds kort ook op het in Umbrië gelegen Perugia. Voor een onvergetelijke vakantie hoef je dus niet als een gek aan het bezuinigen te slaan. Niet dat het niet loont om zo nu en dan bijvoorbeeld een energievergelijker op te zoeken om de energiekosten te reduceren; alle beetjes helpen immers. En je glaasje wijn op een Toscaans terras smaakt er nóg lekkerder door.

Arezzo: stad van La Vita è Bella

Slechts een uurtje ten zuiden van Florence vind je het nog onbekende Arezzo, een stad ter grootte van Alkmaar, omgeven door veel industrie. Maar met een bijzonder gezellige en levendige Etruskische stadskern, waar je niet via borden tegemoet wordt geschreeuwd dat de wijn ook naar de USA verscheept wordt. In Montepulciano en Cortona kom je dat soort taferelen tegen, hier in Arezzo geniet je van de mooie architectuur op bijvoorbeeld het schitterende Piazza Grande. Op dit scheve plein, en in andere delen van de stad, is de iconische oorlogsfilm La Vita è Bella opgenomen. Eet bij Taste of Osteria dei Mercanti en slenter door de winkelstraat Corso Italia. Tip: elke eerste zondag van de maand vindt hier één van de grootste antiekmarkten van Italië plaats.

Livorno: milde versie van Genua

“In Italië hoef je niet naar een schouwburg, al het theater zie je gewoon op straat”, zei Zomergast Ilja Leonard Pfeijffer al over het land waar hij zijn hart aan heeft verpand. Is de schrijver woonachtig in het Ligurische Genua, het Toscaanse Livorno is een milde versie van die ruige havenstad. Niks geen toeristen hier, wel heel veel verse vis natuurlijk! Daarnaast is Livorno net als Arezzo een heerlijke winkelstad, met een knoeperd van een markthal. De markt is op zich al een belevenis in elk Italiaans dorp, laat staan in een onder toeristen wat minder geijkte kuststad als Livorno. Natúúrlijk bekijk je de Ponte Vecchio in Florence, de scheve toren in Pisa en het Piazza del Campo in Siena. En stadjes als San Ginignano, Pienza en Volterra vragen ook om een bezoekje. Maar om het échte Toscane te leren kennen, duik je eveneens Livorno of Arezzo in. Heerlijke anoniem tussen de Italianen.

Plaats een reactie