De zomer komt er weer aan. En dat betekend barbecueën in de tuin, picknicken in het park en (hopelijk) van het zonnetje genieten op een terras. Maar ook zijn de zomermaanden perfect voor tochtjes op het water. Dit kan in een kajak, op de zeilboot of met een rondvaart. Maar je kunt ook gemakkelijk je eigen rubberboot kopen! Op deze manier kun je gaan en staan waar en wanneer je zelf maar wilt.
Nodig een aantal vrienden uit om over de Amsterdamse grachten te varen, trek erop uit op het Veerse meer of verken de nauwe steegjes van de Biesbosch. Lees snel verder voor een aantal handige tips over het kopen van de perfecte rubberboot:
1. Stel vast wat voor soort “schipper” je bent
Voordat je tot de aanschaf van een rubberboot overgaat, moet je jezelf afvragen wat het beste bij je past qua vaarstijl. Wil je bijvoorbeeld veel tijd doorbrengen in kleine, beschutte wateren? Of juist op grote meren of de open zee? En ga je de boot voornamelijk voor sportieve activiteiten gebruiken of voor ontspanning? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kun je ervoor kiezen om een rubberboot te kopen of een RIB. Het verschil is dat een RIB een verharde bodem heeft en een rubberboot een zachte bodem. Daarnaast bestaan er ook speciale karperboten, voor de echte vissers onder ons.
2. Met hoeveel personen wil je de boot gaan gebruiken?
Ben je van plan om de rubberboot vooral in je eentje te gaan gebruiken? Of is je doel om gezellige vaartochtjes met vrienden en je gezin in te plannen? In het eerste geval hoeft de boot uiteraard niet zo groot te zijn. Een 1- of 2-persoons boot volstaat dan waarschijnlijk prima. Ben je een echt gezelschapsdier en wil je jouw nieuwe aanwinst graag met mensen delen, koop dan een 4- of 5-persoons rubberboot. Op deze manier kunnen er altijd meerdere personen met je meevaren. Wel zo leuk, toch?
Op vakantie in eigen land? Bekijk deze tips voor de meest unieke overnachtingen in Nederland.
3. Bedenk vooraf waar je de rubberboot wil opslaan
Weet je al waar je jouw rubberboot te kunt stallen en in het water kunt laten? Zo nee, denk daar dan eerst even goed over na. Opblaasbare modellen met een stoffen romp zijn heel licht en gemakkelijk te vervoeren met de auto. Daarnaast kunnen ze prima worden opgeborgen in kleine ruimtes. Is de rubberboot echter gemaakt van harder materiaal, dan wordt het vervoeren ervan iets lastiger. En ook geldt uiteraard; hoe groter de boot, hoe meer ruimte deze zal innemen.
4. Bepaal de vloer en romp van je rubberboot
De vloer van een opblaasbare boot zegt veel over het vaargemak en de kwaliteit. Dit is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens de aankoop. Ga je de rubberboot incidenteel of seizoensgebonden gebruiken? Dan is een traditionele, verwijderbare harde vloer de beste optie. Ga je er echter bijna dagelijks of wekelijks met je boot op uit? Dan is het fijner om een vloer te kiezen die op zijn plek kan blijven zitten. Je kunt onder andere kiezen uit een vloer met lattenbodem, een airdeck, een boekvloer of aluminium vloer.
Al met al is het een geweldig idee om deze zomer een rubberboot te kopen. Vooral nu dat we nog steeds niet naar het buitenland mogen. Want hoe fijn is het om met mooi weer je eigen boot tevoorschijn te halen? Ontdek het prachtige Nederland dit jaar nog vanaf het water!