Wat is er te doen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur?

De Provence-Alpes-Côte d’Azur is een regio in het zuidoosten van Frankrijk. In deze Franse regio liggen een aantal zeer bekende en luxe plaatsen zoals Saint-Tropez, Nice, Cannes en Monaco. Tevens zijn er in dit prachtige gebied ook 8 natuurparken te vinden. Deze streek staat ook bekend om de enorme lavendelvelden die je vast wel eens in een reclame of foto hebt gezien.

Verblijf in de Provence Côte d’Azur

Je kunt in deze regio natuurlijk op een camping of in een hotel verblijven. Maar met zo veel moois en luxe binnen handbereik is het ook leuk om jezelf eens te verwennen. Kijk daarom ook eens naar een luxe vakantiehuis in Frankrijk. Deze streek is namelijk uitermate geschikt om heerlijk te ontspannen.

Bezienswaardigheden

Deze prachtige Franse streek heeft ook zijn eigen VVV waar je meer informatie over de streek, de bezienswaardigheden en activiteiten kan vinden. Je vind deze informatie op http://www.decouverte-paca.fr/. PACA is een afkorting voor Provence-Alpes-Côte d’Azur. De website is helaas wel alleen in het Frans, dus een beetje kennis van de Franse taal (of Google translate) is vereist.

Natuur

Natuurgebied de AlpillesDe natuur in de Provence-Alpes-Côte d’Azur is prachtig. En zelfs dan doen we dit gebied eigenlijk nog tekort. Er zijn diverse natuurparken te bezoeken, zowel voor beginners (vlakke wandelingen en fietstochten) als voor gevorderden (bergbeklimmingen en steile paden).  De volgende natuurparken kan je in dit gebied terugvinden:

 • Natuurpark du Luberon
 • Natuurgebied Port Cros
 • Regionaal natuurgebied de Alpilles
 • Natuurpark Le Mercantour
 • Nationaal natuurgebied Les Ecrins
 • Regionaal natuurgebied Le Queyras
 • Natuurpark du Verdon
 • Natuurreservaat Haute-Provence
 • Regionaal natuurgebied de Alpilles
 • Natuurpark Le Mercantour
 • Bospark Mont Boron

Steden en dorpen

Je kunt je tripjes in de natuur hier prima afwisselen met een bezoekje aan één van de prachtige steden of dorpen. Natuurlijk zijn er de hotspots als Saint-Tropez, Cannes en Monaco. Mooie steden om een keer te zien, maar alles is er enorm duur en de PACA heeft nog meer moois te bieden.

Arles

Een persoonlijk aanrader is Arles. Een stad die in de Romeinse tijd een belangrijke rol speelde. Dat is ook te zien aan de hoeveelheid monumenten die er in deze stad te vinden zijn. Zo is er een heus amfitheater, een prachtige kathedraal en ook een obelisk te zien. En dan heb ik nog lang niet alles gehad.

Briançon

Een andere aanrader is Briançon. Deze stad is de op twee na hoogst gelegen stad van Europa. Deze stad wordt omheind door een middeleeuwse stadsmuur en is prachtig om te zien zo in de bergen. Je kunt er mooi wandelen en de straatjes hebben echt een karakteristieke sfeer. Dit stadje ligt tegen de Italiaanse grens aan en dat is duidelijk te merken. Rondom de stad zijn diverse forten en verdedigingswerken te vinden.

Evenementen

Er is nog zo veel moois te zien in deze streek dat we dat niet allemaal in één blogpost kunnen verwerken. We zullen proberen nog een aantal tips mee te geven voor dingen die je moet zien of bezoeken. In mei is er vaak de Grand Prix van Monaco. Een must-see voor de formule 1 liefhebbers. Houdt je niet van formule 1? Dan is het aan te raden om rond deze tijd de stad te vermijden. In juli is er elk jaar een internationaal vuurwerkfestival in Monaco. Dingen die wat minder herrie maken zijn er ook natuurlijk. Zo is er in augustus in Fréjus een druivenfeest en kan je in december in Bandol een wijnfeest bezoeken.

We schreven eerder al uitgebreid over Normandië, maar de Provence-Alpes-Côte d’Azur doet daar zeker niet voor onder. Het is vanuit Nederland wel een stukje verder rijden. Maar als je er eenmaal bent dan ben je de reis zo vergeten met al de prachtige plekken en bezienswaardigheden.

Plaats een reactie